Birinci Bölüm
Bir tanıtım filmi hazırlık, çekim ve post prodüksiyon aşamalarından geçtikten sonra kullanıcısı ile buluşur. Tanıtım filmi çekimi, görünenin arkasında yoğun bir emek, teknik altyapı ve yaratıcılık barındırır. Bu nedenle bu süreç toplamda 1 ya da 2 haftalık bir süreci kapsayabilir. Bu yazıda bir tanıtım filmi çekimi için kaliteyi belirleyen ayrıntıları, tek detaylarda boğulmadan anlatacağız. Böylece tanıtım filmi çektirmek isteyen kurumların ve firmaların, prodüksiyon kalitesini belirleyen temel etkenleri bilerek, fiyat- performans değerlendirmesi yapmalarına katkı sunmayı amaçlıyoruz.
Film Prodüksiyonunda Kamera Seçimi
Bir tanıtım filminin farklı aşamaları bilinmeden bir fiyatlandırma yapmak ve bu fiyatlandırma den prodüksiyon firması seçmek çok da kolay değildir. Verilen paranın karşılığını bulabilmesi için doğru seçim yaparak tüm sürece hakim olmak gerekir. Bundan dolayı, bir firma yetkilisi, tanıtım filminde kullanılan ekipmanlardan ve tabii ki bu süreçlerin maliyetlerinden haberdar olmalıdır. Karşılaştırmaların sağlıklı yapılabilmesi için, teknik ayrıntıların yanı sıra, süreçlerin de analiz edilmesi gerekir.
Gelişen teknoloji ile beraber video tekniklerinde de ilerleme kaydedilmiştir. Video kamera, ses kaydı mikrofonlar, ışıklandırma, kurgu donanımları başta olmak üzere çok sayıda ekipmanlardan ayrıntıları ile bahsetmek bu yazının sınırlarını aşar. Bu nedenle en önemli başlıkları anlatmak ile yetineceğiz. Ancak bu bilgilere vakıf olunduktan sonra evet doğru karar verilebilir. Şimdi bu öğelerden kamera seçeneklerini birlikte inceleyelim.

1- TANITIM FİLMİ KAMERALARI
Günümüz teknolojisinin artması ile birlikte büyük kameraların yerine artık daha küçük kameralar almıştır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri bir kameranın bazı parçalarının çok da küçülemediği gerçeğidir. Kaliteli bir objektif ve optik parçalar geçmişe oranla küçülse de, iyi bir görüntü için hala büyüktürler. Diğer yandan bir kameranın büyüklüğüyle çekim kalitesi arasında ilişki vardır. Bu nedenle büyük bir sensör için belli bir gövde genişliğine ihtiyaç vardır
Diğer piyasada var olan ve eski boyutlarını koruyan bazı devasa kameralar ise çok büyük bir kalite yelpazesine sahip olabilir. Kameranın büyük olması onun kaliteli çekim yapabilmesini garanti etmez. Hatta şu anda piyasa bulunan ve DSLR Fotoğraf makinesi formatında olan yeni nesil kameralar, büyük boyutlu kameraların çoğundan daha kaliteli görüntüler üretir.
O zaman şöyle bir soru akla geliyor. Neden bir çok ajans ve televizyon büyük kameraları tercih ediyor. İki nedeni var. Bu Kameraları bütünleşik yapısı, pil ömrü ve uzun kayıt imkanları daha çok aktüel ve canlı yayınlar için daha efektif olabiliyor. Ama kaliteli görüntüden feragat etme kaydıyla.


Bu makinelere Panasonic Lumix GH5S, Sony A7 3 ve Fujifilm XT3 ve XT4. (bizim de kullandığımız bu kameralar ile ilgili özelikle Bit değeri bölümünü okuyunuz ) Bu saydığım kameraların ürettiği görüntü kalitesi ancak en üst düzey sinema formatı kameraları ile yarışabilir. Tabi bir Arri Alexa değilleridir. ama haber kameramanlarının omuzlarındaki dev gibi kameraların görüntü kalitesi bu ufak fotoğraf makinesi boyutundaki kameralardan çok daha kötüdür.
Diğer yanda da çok küçük kameraların görüntü kalitelerindeki zayıflığa değinmek gerekiyor. Görüntü kalitesi için büyük sensör ihtiyacının nedenlerine ilişkin ayrıntıları bir sonraki paragrafta ayrıntılandıracağız.. İyi çekim yaptığı iddia edilen birçok telefon aslında küçük sensörlere ve küçük objektiflere sahip olduklarından asla kaliteli videolar çekemezler. Bir videonun kalitesinin çözünürlük boyutunu telefondan anlamak zordur. Bunun için yüksek çözünürlüklü bir masaüstü ekran gerekmektedir. Işığın görece iyi olduğu bir ortamda ortalama bir kalite sunsalar da ışığın yeterli olmadığı ortamlarda görüntü kalitesinde ani bir düşüş ve piksel kirlenmeleri görülür.

A- ÇÖZÜNÜRLÜK
Kameranın görüntü kalitesinde piksel miktarı tabi ki önemli bir faktördür. Ancak yeterli değildir. Aşağıda bu noktayı ayrıntılarıyla anlatacağız.
2010’ların standart video çözünürlüğü olan FHD videolar 4k videolara bırakmaktadır. Ancak bir videonun kalitesini 4K video ile ölçmek tamamen hayal kırıklığı ile sonuçlanacak bir tanıtım filmi ile sonuçlanabilir. Örneğin, HD videoyu bilgisayar programıyla 8K video bile yapabilirsiniz. Ancak kaliteyi arttıramazsınız. Aynı şekilde bir video kameranın sahte 4K üretme özellikleri ile çok sık karşı karşıya kalırız. Hemen piyasada bulunan tüm telefon kameraları sahte 4K video üretmektedirler.

Peki sahte 4K ile gerçek 4K arasındaki farkı nasıl anlarız.
Önemli olan faktörlerin başında bir video kameranın sensör büyüklüğü gelmektedir demiştik. Şimdi bunu biraz açalım. Sensör büyüklüğünün sadece kamera boyutlarını etkilediğini söylemek eksik kalır. Büyük sensörler aynı zamanda ısınma yaratır. Bu nedenle bu soğumayı sağlayacak bir büyük olmak zorundadır. Bu nedenle minnacık 4K olduğu iddia edilen kameralara ve telefonlara şüphe ile yaklaşmak gerekmektedir.
Sensör büyüklüğünün bir başka video kalitesine etkisi de, az ışık ortamında gösterilen performanstır. Sensör büyük olduğu zaman sensörün üzerindeki bir piksel algılayıcısı da daha fazla Işık toplar. Ne kadar çok ışık varsa fotoğraf ya da videodaki ayrıntılar daha net olur. Bu nedenle büyük sensörler gerekmektedir. Büyük sensör kalite için gerekli olmasına rağmen güzel görüntüyü garanti etmez. O sensör teknolojisinin de geliştirilmiş olması gerekmektedir. Her geçen gün bu teknoloji geliştiği için video kaliteleri de artmaktadır. Diğer yandan da lens, işlemci ve kayıt teknolojisinin de yüksek olması gerekmektedir.

2- OBJEKTİF KALİTESİ
Objektif kalitesi bir videonun üretmesinin en önemli ayaklarından biridir. Optik lens üretimi eski görünmekle beraber çok yoğun bir ARGE çalışması ve yüksek teknik isteyen bir üretim sürecidir. Bir ışığın kırılma düzeyini düşürerek sensöre yansıtmak çok önemlidir. Bu görüntü kaybını minimalize eder. Böylece sensörlerin ayrıntıları daha iyi detaylandırarak videoya aktarmasını sağlar. Böylece videonun kalitesi elverdiği olanaklarını en üst seviyesine çıkar. Eğer düşük kalite bir objektif kullanılırsa ne kadar iyi bir sensör olursa olsun tek çözünürlükte olursa olsun sonuç alınamaz. Bı aynen şişe dibi ile birşeyler okumaya çalışmaya benzer.
Diğer yandan çekim teknikleri ile alakalı olarak da objektif kullanımı çok önemlidir. Geniş açı isteyen bir yerde dar açı ile çekmek, ya da dar açı isteyen bir yerde geniş açı ile çekmek de etkilemez aynı zamanda verilmek istenen mesajın da doğru verilmemesine neden olur. Aynı zamanda lenslerin odak uzaklıkları ve diyafram aralığı, nesneyi ortamdan ayıran “alan derinliği” kavramının da en önemli etkenidir. Bu konudaki teknik ayrnıtıları eğitim yazılarımızda bulabilirsiniz. İşte bu nedenle objektif elinden çıkan video ile elinden çıkan video arasında çok önemli farklar vardır.

3- BİT FAKTÖRÜ
Sensörlerin ürettiği görüntü kayıpsız bir şekilde kayda yansımaz. Sıkıştırma sürecinden geçmek zorundadır. Bu sıkıştırma aşamasında kullanılan teknoloji donanım ve yazılım görüntü kalitesini çok önemli oranda etkiler. Üründe genellikle kayıpsız aktarımı olmak sağlayan RAW formatı kullanılır. O kadar büyük yer kaplar ki uzun bir çekimde terebaytlarca Hard diske ihtiyaç duyulabilir.
Ancak bunun karşılığında da inanılmaz büyük bir renk evreni imkanı sunar. Bir RAW altındaki video 16,14, 12 bit renk evreni sunabilir. Ancak bu kadar büyük biri iş demek olması nedeniyle, sinema sektörü dışındaki film prodüksiyon firmaları, Raw video formatını kullanmayı tercih etmez. En yakın görüntü ve renk derinliği sağlayacak teknik altyapılara yönelirler. Bunların başında sıkıştırmayı efektif sağlayacak formatları kullanmaktır. Bunlardan biri LOG teknolojisidir. Bu teknoloji kaybı minimalize ederek, post-prodüksiyon aşamasında geniş bir renk evreni ile düzenleme yapmamıza imkan sağlar.


8 Bit Kayıt mı 10 bit mi ?
8-bit kayıt yapan bir kamera, 256 adet farklı renk tonu alabilir. 10-bit renk derinliği ise renk skalasını 16,8 milyona çıkarmaktadır. Aradaki fark muazzamdır. Bu nedenle 10 bit ile çekilmiş bir filmde post prodüksiyonda renkler üzerinde oynandığında çok başarılı sonuçlara ulaşırsınız. 8 bit kaydı yapan bir kamerada ise çekim anına fazlasıyla bağımlı kalırsınız ve seçeneğiniz çok azdır.
Sıkıştırma ve Görüntü Kalitesi
Renkte bir diğer faktör ise sıkıştırmadır. 4:4:4 örneklemede sensöre aktarılan tüm renk bilgisi sıkıştırılmadan kayda aktarılır. 4:2:2 ,4:4:0 ve 4:1:1 seçeneklerinde ise sıkıştırmalar yukarıdaki görselde ifade edilmiştir. Gördüğünüz gibi 4:4:4 ile 4:2:2 örneklemleri arasındaki fark çok fazla değildir. Bu nedenle kaliteden ödün vermeden bir sıkıştırma olanağına kavuşursunuz. Ancak piyasada kullanılan bir çok kameranın sıkıştırma örneklemesi 4:4:0 ve 4:1:1 olduğu için ortaya çıkan renk ne kadar filtre atılırsa atılsın görsel olarak eksik olacaktır.


LOG nedir ?
Bir de Log adı verilen bir mod vardır. Bu da çok özel bir sıkıştırma teknolojisidir. Sony, Fujifilm ve Panasonic Lumix’in kendine özgü Log fomatları vardır. Benzer özelliklerdeki Log çekim modları, çekilen görüntünün post prodüksiyon aşamasında RAW benzeri bir esneklik sağlar. Bu mod, kaydedilen videoların çok daha geniş bir aralıkta ışık, renk ve parlaklık gibi değerleri taşıması nedeniyle sinemasal görüntüler elde etmenizi sağlayabilir. Tabi ki yetenekli ve uzman ellerde. Çünkü renk düzenlemesi, zahmetli ve uzun bir süreç olabilir.
Sonuç olarak 10 bit 4:4:2 Log çeken bir kamera 8 bit çeken 4:2:0 çeken bir kameradan karşılaştırılamayacak kadar üstün bir renk olanağı sunar. Hatta 10 bit 4:4:2 çeken kameranın Full HD kaydı 8 bit çeken 4:2:0 çeken bir kameranın 4K kaydından çok daha kaliteli bir sonuç verecektir. 10 bit 4:4:2 Log modunda 4K bir kayıt ise bu farkı çok daha fazla açacaktır. (Bu arada internet ortamında Full HD Video yeterlidir. 4K çözünürlüğe sahip olmayan bir ekranda, izlenebilecek en üst çözünürlük Full HD olacağı için insan gözü için değişen bir durum olmaz. Öte yandan 4k videoda verinin de çok daha büyük miktarlarda olması da kaçınılmazdır. Sonuçta RAW görüntüye yakın olmasına rağmen RAW kaydı kadar büyük bir hafıza alanına ihtiyaç duyulmaz. Ancak 4K bir videonun İnternette yüklenme süresi artacağı için her zaman efektif olmayabilir.

Kayıt demişken işlenen ve 4:4:2 olarak işlenen görüntünün de karta yazma hızı önemlidir. Yukarıda adını geçirdiğimiz kameralar 400 Mbps ve 299 Mbps (ALL-Intra) yüksek bit hızı kayıt modu seçeneklerine sahiptir.
Ağır Çekim Yapabilen Kameralar
Son olarak yavaş çekim konusuna da değinelim. Tanıtım filmlerinde yavaş çekim çok estetik bir duygu vermesinin yanı sıra, gösterilmek istenen ayrıntıları da izleyicinin daha iyi fark etmesi amaçlanır. Bunun için saniyede 25 kare çekilmesi yetersiz kalabilir. Bir kameranın saniyede kaç kare çektiğini ifade eden kavram FPS (Frame Per Second)değeridir. Bir çok kamera yüksek çözünürlüklü kayıtlarda FPS değerinden feragat etmek zorunda kalır. Ağır çekim için 4K çekim yapılırken en az 50 FPS değeri olması gerekmektedir. Eğer 25 FPS değeri çekip, montaj sürecinde ağırlaştırma efekti uygulanırsa, gözü rahatsız eden bir sonuçla karşılaşılabilir. Çok yüksek hızlarda çekim yapmak gerekirse. Örneğin çok hızlı dönen bir makineyi çekiyorsak FPS değerini daha da arttırmak gerekebilir. 250 FPS gayet yeterli olacaktır.
Tanıtım Filmi İçin Kamera Önerileri
Panasonic AU-EVA1
Panasonic Lumix S1
Panasonic Lumix GH5S
Fuji Film XT3
Fuji Film XT4
Sony a7s3
Sony PXW-FX9
Canon EOS C70
Canon Eos 5d Mark 4
Film Prodüksiyon Ve Tanıtım Filmi

Pisi Film Prodüksiyon olarak çekimlerimizi yukarıda saydığımız teknik alt yapıya sahip Kameralar ile yapmaktayız. 4K 240 FPS 10bit 4:4:2 LOG Kaydı yapabilen kameralar ile Firma tanıtım filmi, Fabrika Tanıtım Filmi, Otel Tanıtım Filmi, Emlak Videoları ve daha bir çok sektöre özel prodüksiyonlara imza atmaktayız.